China si Statele Unite, rivale si, in acelasi timp, partenere in cursa pentru inteligenta artificiala

Adevarul este ca, in ciuda tensiunilor intre cele doua tari in ceea ce priveste scandalul cu coronavirus si razboiul comercial, eforturile Chinei si ale Statelor Unite pentru inteligenta artificiala sunt eforturi comune, si cat se poate de colaborative ale celor doua tari. Inteligenta artificiala, un concept care cuprinde un ansamblu urias de tehnologii, de la roboti de serviciu si instrumente de diagnostic medical pana la Alexa – este un domeniu care se afla intr-o crestere rapida si care joaca un rol din ce in ce mai important in multe aspecte ale vietii noastre de zi cu zi. Abilitatea unei tari de a avea inteligenta artificiala joaca un rol major in ceea ce priveste modul in care traiesc cetatenii – dar si cu privire la modul in care poate avansa o tara din punct de vedere economic si militar in viitor. Cu atat de multe aspecte de considerat, rivalitatea dintre Statele Unite si China in ceea ce priveste inteligenta artificiala este o rivalitate care dureaza de ani de zile. Si in acelasi timp un efort comun in care cele doua tari se ajuta in ciuda tensiunilor din ce in ce mai mari intre Beijing si Washington. 

Anumite perspective sugereaza faptul ca China este in totalitate capabila de a prelua conducerea in domeniul cercetarii si utilizarii inteligentei artificiale, si asta datorita planului sau national in ceea ce priveste dominatia tehnologiei AI si a miliardelor de dolari pe care guvernul de la Beijing le-a investit in acest plan, fata de accentul Statelor Unite pe dezvoltarea sectorului privat. Dar realitatea este ca cel putin pana in ultimul an, cele doua natiuni au fost in mare masură interdependente atunci cand vine vorba de eforturile depuse in dezvoltarea acestei tehnologii. Este o zona care a atras atentia si investitiile de la principalele mari corporatii din domeniul tech de pe ambele parti ale Pacificului, printre care putem mentiona Apple, Google si Facebook in SUA si SenseTime, Megvii si YITU Technology în China. 

“Povestile in legatura cu o „cursa armata” reprezinta analogii slabe si exagerate pentru ceea ce se intampla de fapt in spatiul AI [n.r. intre cele doua tari]”, a spus Jeffrey Ding, liderul chinez al Centrului pentru guvernarea inteligentei artificiale din cadrul Institutului pentru Vitorul Umanitatii al Universitatii Oxford. “Atunci cand privesti in ansamblu precum cercetarea, talentul si aliantele companiilor, vei observa ca ecosistemele AI din SUA si China sunt inca foarte impletite”, a adaugat Ding. 

Desigur, nu este singurul domeniu in care cele doua tari inca colaboreaza, Statele Unite si China aflandu-se intr-o oarecare interdependenta economica in ciuda razboiului comercial pe care guvernele celor doua tari il continua de ani de zile. Insa domeniul inteligentei artificiale este doar o dovada concreta a faptului ca cele doua tari inca au nevoie una de alta din punct de vedere al cercetarii si dezvoltarii tehnologice, daca nu al economiei. Cu toate acestea, amalgamul de tensiuni politice si raspandirea rapida a COVID-19 in ambele natiuni alimenteaza din ce in ce mai mult posibilitatea unei separari, fapt ce ar urma sa aiba repercusiuni majore atat pentru eventualele progrese inregistrate in domeniul tehnologic, cat si pentru dinamica ierharhiei mondiale in urmatorii ani. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *