In aceasta perioada foarte multe companii au decis ca angajatii sa lucreze de acasa pentru a nu fi expusi contactului cu oamenii si pentru a evita riscurile infectarii cu virusul corona. Pentru unii poate fi un mod mai comod de a lucra, dar în același timp este riscant din punct de vedere al vulnerabilitatii fata de hackeri. De aceea trebuie sa iei cateva masuri pentru ca nu cumva un hacker sa iti distruga tot ce ai realizat pana acum sau sa iti creeze alte probleme.
Lucrul de acasa inseamna sa iti utilizezi propriul laptop, telefon sau ce alte dispozitive mai ai acasa. La locul de munca exista cineva care se ocupa cu securitatea calculatoarelor, astfel incat sa nu se intampine nicio problema in legatura cu hackerii, dar acasa aceea persoana care trebuie sa se ocupa cu securitatea esti tu. Centrele de securitate au observat ca hackeri au devenit mai activi in perioada aceasta, sesizand o crestere de 15-20% a incidentelor provocate de hackeri. Ei acum folosesc termeni precum “coronavirus” sau “COVID-19” pentru a le atrage atentia utilizatorilor.
Prima metoda eficienta si care tine hackeri la distanta este actualizarea frecventa a software-ului. Actualizarea software-ului presupune niste schimbari ale blocarilor si hackerii daca vor incerca sa intre in cont vor intampina dificultati. Desi exista si anumite dezavantaje in ceea ce priveste actualizarea frecventa a software-ului. Aceste actualizari pot provoca unele probleme dispozitivului tau si sa dispara anumite programe pe care trebuie sa le folosesti pentru munca. Astfel ca, trebuie sa astepti sa te asiguri ca nu vor exista probleme care sa iti afecteze diferite programe necesare.
Hackerii mai pot sa intre in contul tau si sa iti fure numele de utilizator si parola. Dar pentru a evita acest lucru poti sa folosesti o autentificare cu doi factori si trebuie sa introduci un cod si sa folosesti un simbol hardware pentru a finaliza logarea dupa introducerea datelor de autentificare. Asa ca, hackerul nu iti va sti nici codul, nici simbolul utilizat. Unele setari din Microsoft si Google Cloud iti permite autentificarea cu doi factori.
Ar trebui s eviti mail-urile si mesajele primite care au ca subiect de discutie coronavirusul. Conform Microsoft, 91% dintre atacurile hackerilor au ca tema acest subiect, iar fenomenul se numeste phishing. Unii pot spune informatii despre coronavirus si de fapt sa intre in contul tau prin accesarea emailului. Altii pot sa faca in asa fel incat sa para ca ai primit un mail de la seful tau.
Daca ai acces la VPN-ul corporativ, utilizeaza-l. Consulta-te cu angajatorul si acesta iti poate permite sa te conectezi. Sau poti folosi un VPN personal, dar este util pentru protejarea confidentialitatii tale, nu pentru protejarea software-ului sau a programelor.
Asa ca, daca lucrezi de acasa ia masurile necesare pentru a te feri de hackeri.